maanantai 2. marraskuuta 2015

Yksityiskiinteistön maalaus 2015


Vanhan talon kunnostushommissa olen päässyt tutustumaan lähemmin suomalaiseen puurakentamiseen. Portugalissa puu on varsin harvinainen rakennusmateriaali, koska sen hienot ominaisuudet eivät oikein toimi vuoroin rutikuivassa kuumuudessa, vuoroin intensiivisissä talvisateissa. 




Maalattavana pintana puu on mielenkiintoinen, koska se sallii myös kuultovärit ja tarvittaessa vaikka lakkauksen. Vanhan talon uusintamaalaus on kuitenkin viisainta tehdä perinteisellä öljymaalilla. Suomalaisten käyttämät värit mukailevat usein luontoa ja ovat hillittyjä. Täällä ei juuri näe räiskyviä kontrasteja tai syvänsinisiä, tummanpunaisia tai kirkkaankeltaisia taloja.




Suomalaiset puulajit, esim. mänty ja kuusi, ovat rakennusmateriaalina pehmeitä ja helposti työstettäviä. Ero on huomattava verrattuna vaikkapa kotimaani rakennuspuihin, tammeen ja pyökkiin. Hitaasti kuumassa ja kuivassa ilmastossa kasvavat puut ovat tiivissyisiä ja sitkeitä. Mäntyä kyllä käytetään Portugalissakin, mutta harvoin koko talon rakentamiseen.




Talojen katot ovat Suomessa  - ymmärrettävistä syistä lumen takia - jyrkkäkulmaisia. Portugalissa tavallisin on tasakatto, ja useissa taloissa osa katosta toimii aurinkoterassina. Täällä sellainen rakenne ei olisi järkeväkään. Suomalainen talo on vaikuttavan hyvin tehty eristyksineen ja tiivistyksineen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti